Get Adobe Flash player
Losos

Losos

Jíme nejen z hladu, ale taky z radosti i ze smutku. Jídlo ovlivňuje naši náladu víc, než bychom si mysleli. Existují pokrmy, které působí jako droga – pořádně nás „nakopnou“.

Slova folát a kobalamin u nás nejspíš mlsné olizování nevyvolají. Ale v podobě fazolí s hovězím nebo Cesar salátu s kuřecími prsíčky už by to mohlo být jiné, že?

Právě taková jídla totiž obsahují vysoké hodnoty obou zmíněných látek (folátu – přírodní kyseliny listové, a kobalaminu – vitamínu B12), které představují prevenci proti chorobám centrálního nervového systému, poruchám nálad a dokonce proti rozvoji demence.

Vitamín B12 nalezneme v mase (hlavně játrech), rybách, drůbeži a mléčných výrobcích. Nejčastěji chybí lidem, kteří nejedí maso.

Spojení mezi vyšším příjmem kyseliny listové a nižším výskytem syndromů deprese byl prokázán u populace na celém světě.

Kyselina listová se nachází hlavně ve fazolích a zelené zelenině, především listové.

Zelenina a ovoce nás tak neminou i v případě odborných doporučení, co jíst proti špatné náladě a zimní depresi. Tyto plody jsou plné hodnotných látek a přírodních antioxidantů. Podle jedné studie už jíst dvě porce ovoce a zeleniny navíc denně zvyšuje o 11% pravděpodobnost, že zůstanete zdraví – což je samo o sobě dost dobrý důvod k dobré náladě, ne?

Samotný prvek selen na jídelníčku asi taky moc nenadchne. Pokud si ho představíme jako vejce, mléko, luštěniny, rybí výrobky, vepřové a drůbeží maso, ořechy a semena, to už bude něco jiného!

Selen v těle pracuje jako přímý antioxidant. Co však mají antioxidanty společného s náladou? Vědci tvrdí, že oxidanty oslabují i mozkovou činnost a zvlášť u starších lidí vedou k rozvoji deprese.

Podle jedné studie skupina, co brala denně 200 mikrogramů selenu, měla lépe prokrvený mozek než lidé ze skupiny, jíž se podávalo pouze placebo. Nám bude stačit jen doporučené množství 55 mikrogramů. Získáme ho z celozrnných potravin, hlavně ovesné kaše, chleba nebo cereálií, tmavé rýže, opět fazolí a dalších luštěnin, masa, ořechů a mořských živočichů od sardinek přes kraby a ústřice až k rybám všeho druhu.

S rybami také neuděláte chybu, měly by se jíst víckrát týdně. Jejich prospěch spočívá ve vlivu srdci prospěšných nenasycených omega 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na klinicky označované změny nálad, jako je poporodní deprese. Nejvíc nám pomohou losos, pstruh, sardinky, herink a milý tuňák!

Pro pohodu potřebujeme také vitamin D – když zasvítí sluníčko, hned máme lepší náladu. Když se vystavíme jeho paprskům, tělo začne syntetizovat vitamín, který si neumí samo vyrobit.

Jen za poslední rok se objevily čtyři studie, prokazující, že snížená hladina vitamínu D signalizuje hned čtyři poruchy nálad: sezónní poruchu – tedy zimní blues, psaychické projevy předmenstruačního syndromu, neurčité poruchy a klasickou depresi.

Vědci proto zvýšili doporučované množství vitaminu D z 200 na 1 000 IU denně – a u starších ještě víc (někdy dokonce až na 2 000). Z jídla se dá získat jen málo, ale je to příjemné: najdeme jej v lososu, tuňáku, makrelách, hovězích játrech, tvarohu a žloutcích. V USA mají obohacené potraviny -chleba, snídaňové cerálie, džusy, mléko, a my se radši půjdeme projít.

autor: uzi – text ze serveru zena.cz

Comments are closed.